Czarnuszka (Nigella sativa L.)
Czarnuszka
Ze względu na liczne korzyści prozdrowotne, a także walory smakowe czarnuszka siewna znalazła zastosowanie w kuchni, lecznictwie oraz w produkcji kosmetyków.
Czarnuszka wspomaga organizm na wielu płaszczyznach. Jej regularne spożywanie stymuluje odporność. W dodatku nasiona czarnuszki mają właściwości przeciwwrzodowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne.
Nasiona czarnuszki zawierają witaminy (A, E, F i z grupy B), a także takie składniki jak m.in.: cynk, magnez, wapń, żelazo i potas. W związku z tym czarnuszka wspiera wiele procesów zachodzących w organizmie oraz ma szerokie zastosowanie w profilaktyce i lecznictwie.
Czarnuszka jest polecana osobom zmagającym się z podwyższonym poziom cholesterolu, a także z problemami hormonalnymi. Wspiera również prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Czarnuszka polecana jest również alergikom, ponieważ może łagodzić objawy kataru. Jest także pomocna w leczeniu objawów astmy.