Tymianek – pobudza wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego, jelitowego oraz żółci, ułatwia trawienie.
Mniszek lekarski – obniża ryzyko powstawania zastojów żółci, ułatwia trawienie poprzez pobudzanie produkcji soków pokarmowych, spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia i obniża indeks glikemiczny.
Mięta – łagodzi dolegliwości żołądkowe takie jak wzdęcia i niestrawność. Pomaga w produkcji żółci i insuliny.
Pokrzywa – stymuluje wydzielanie enzymów trzustkowych, a także zapobiega występowaniu kamicy żółciowej.
Nagietek lekarski – stymuluje wytwarzanie soku trzustkowego i żółci oraz działa rozkurczowo.
Trawa cytrynowa – Poprawia metabolizm, trawienie, odporność,wzmacnia i koi układ nerwowy, normalizuje ciśnienie, rytm serca, poziom cukru we krwi.
Krwawnik – wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwkrwotoczne i pobudzające czynności wydzielnicze przewodu pokarmowego. Pomaga w przypadku niestrawności.