Liść morwy (Morus L.)
Liść morwy
Pochodząca z południowo-wschodniej Azji morwa biała od wieków była wykorzystywana w tradycyjnej chińskiej medycynie. Nic dziwnego, spożywanie liści morwy białej niesie za sobą wiele prozdrowotnych skutków.
Przede wszystkim pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, w związku z czym polecane są osobom, które chorują na cukrzycę, ale również zdrowym, które chciałyby tej choroby uniknąć.
To jednak nie jedyne właściwości lecznicze liści morwy białej. Spożywanie ich może również pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zapobiec rozwojowi miażdżycy. W dodatku liście morwy wspierają prawidłowe funkcjonowanie wątroby i nerek, a także mają właściwości detoksykujące.
Liście morwy białej docenią również osoby, które się odchudzają lub chcą utrzymać sylwetkę, ze względu na zmniejszanie stężenia trójglicerydów oraz hamowanie wydzielania leptyny. Te właściwości przyczyniają się do zwiększenia skuteczności odchudzania.