Hibiskus (Hibiscus L.)
Hibiskus
Hibiskus, zwany również ketmią lub różą chińską, jest ozdobną rośliną o prozdrowotnych właściwościach.
Kwiaty hibiskusa stanowią bogate źródło witaminy C, błonnika i wapnia. Zawiera również flawonoidy, czyli naturalne przeciwutleniacze, w związku z czym ma działanie przeciwzapalne i moczopędne.
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C jest szczególnie pomocny w sezonie jesienno-zimowym, ponieważ wspomaga odporność, pomaga zapobiec rozwojowi przeziębienia lub nawet grypy. W dodatku działa wspomagająco przy obniżaniu gorączki lub zwalczenia kaszlu.
Z kolei duża zawartość błonnika może szczególnie zainteresować osoby, które się odchudzają. Hibiskus wspomaga procesy trawienne i oczyszczania organizmu z toksyn.
Hibiskus jest również stosowany wspomagająco podczas leczenia nadciśnienia tętniczego. Występujące w hibiskusie przeciwutleniacze pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Kwiaty hibiskusa można stosować również profilaktycznie, aby obniżyć ryzyko wystąpienia miażdżycy.