Pokrzywa (Urtica L.)
Pokrzywa
Chociaż pokrzywa najczęściej postrzegana jest jako uciążliwy chwast, to jest niezwykle wartościową rośliną leczniczą o wielu prozdrowotnych właściwościach.
Najlepiej jest zbierać ją w kwietniu i maju, ponieważ ma wtedy najwięcej witamin. Z kolei zbierana latem jest źródłem krzemionki.
Pokrzywa zawiera żelazo, miedź, kwas foliowy i witaminę K – składniki biorące udział w tworzeniu hemoglobiny i czerwonych krwinek.
Pokrzywa jest rośliną, która wzmacnia osłabiony, przemęczony organizm. Zalecana jest również osobom borykającym się z anemią.
Pokrzywa ma działania przeciwbólowe, antybakteryjne i przeciwzapalne. Może być również stosowana wspomagająco przy leczeniu łagodnych schorzeń dróg moczowych. Działa moczopędnie i eliminuje szkodliwe produkty przemiany materii.