Aronia
(Aronia melanocarpa Medik.)
Aronia czarnoowocowa
Aronia czarnoowocowa to pochodzący z Ameryki Południowej krzew, którego owoce niosą za sobą szereg prozdrowotnych właściwości.
Te ciemnogranatowe owoce to przede wszystkim bogate źródło witamin (A, E, C, K i z grupy B) oraz cennych składników takich jak m.in.: wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor lub cynk. Elementy te wspierają szereg procesów zachodzących w organizmie, a przede wszystkim stymulują odporność.
Owoce aronii zbierane są wczesną jesienią i można spożywać je zarówno na surowo, jak i w formie soków, syropów lub konfitur.
Spożywanie aronii w dowolnej formie korzystnie wpływa na wzmacnianie i uelastycznianie naczyń krwionośnych ze względu na zawartość rutyny i antocyjanów. Pomagają również obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Aronia jest również polecana wspomagająco na choroby oczu, takie jak jaskra lub zaćma.