Morszczyn pęchyrzykowaty (Fucus vesiculosus)
Morszczyn pęchyrzykowaty
Morszczyn pęchyrzykowaty jest glonem morskim stosowanym w zielarstwie, produktach kosmetycznych oraz w kuchni (np. jako zagęszczacz do sosów).
Znany jest przede wszystkim ze swojej dużej zawartości jodu uzależnionej silnie od wód, w których występuje. Morszczyn stosuje się nie tylko w celu uzupełnienia niedoborów tego ważnego dla zdrowia pierwiastka, ale również ze względu na zawartość polisacharydów może działać lekko przeczyszczająco.
Morszczyn stosować można wspomagająco przy problemach z tarczycą. Ponadto wspiera także regulację prawidłowej przemiany materii i zmniejsza łaknienie, w związku z czym może okazać się pomocny w procesie odchudzania.
Napar z morszczyna polecany jest również jako dodatek do kąpieli – odpręża i relaksuje. Ponadto dodanie morszczyna poprawia również stan skóry, przyspiesza gojenie ran skórnych i działa ujędrniająco.