Jarzębina (Sorbus aucuparia L.)
Jarzębina
Drobne czerwonawe owoce jarzębiny od wieków wykorzystywane są w profilaktyce wielu schorzeń. W jej owocach znajdziemy tak ważne składniki, jak: witaminy C, E, K i P, garbniki, pektyny, flawonoidy, magnez, wapń, cynk czy żelazo.
W dużych dawkach jarzębina może działać przeczyszczająco, w dodatku wspomaga metabolizm. Zawarte w niej garbniki hamują rozwój bakterii i grzybów w jelitach. Warto więc stosować ją pomocniczo przy niedrożności jelit, a także przy różnych chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Jarzębina może również działać wzmacniająco i antyoksydacyjnie.
Jarzębinę można także stosować pomocniczo przy łagodnej miażdżycy oraz cukrzycy. W dodatku owoce jarzębiny mogą być również stosowane wspomagająco przy hemoroidach.
Nie należy jeść surowych owoców jarzębiny. Trzeba je poddać odpowiedniej obróbce termicznej.